UM Stalowa Wola: Jesienna edycja warsztatów kulinarnych dla dzieci

2 min czytania

Dzisiaj zakończyła się jesienna edycja trzydziestu pięciu warsztatów kulinarnych dla uczniów szkół podstawowych z terenu Miasta Stalowej Woli. Organizatorem tych kuchenno-edukacyjnych spotkań był Prezydent Miasta Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny. Przez kilka tygodni w hali owocowo-warzywnej Zieleniak” blogerzy kulinarni z Zabawa w gotowanie” edukowali dzieci przez gotowanie. Młodzi kucharze mogli np. spróbować swoich sił w przyrządzaniu zielonego, zdrowego Napoju Shreka” ze szpinakiem, czy pieczeniu pancakes na bazie dyni z syropem aloesowym.

Od samego początku założenia nowej hali warzywno-owocowej były takie, że oprócz działań gospodarczych dla sprzedaży zdrowej żywności, będzie to również miejsce edukacji i promocji zdrowej żywności. Inspirowaliśmy się przykładami wielkich metropolii, chociażby Nowego Jorku, gdzie na zielonym targu organizowane są cykliczne zajęcia z dziećmi i młodzieżą właśnie w tym temacie. Dzisiaj dużym problemem staje się kwestia wytłumaczenia dzieciom skąd pochodzi zdrowa żywność i jaki jest cykl pracy rolnika. To miejsce Zieleniak” ma propagować zdrowy styl życia, ma pokazywać młodym mieszkańcom Stalowej Woli jak dokonywać zdrowych zakupów. Te wszystkie pyszne dania przygotowane przez dzieci i edukatorów kulinarnych są tego najlepszym przykładem. Powiedział Prezydent Miasta Stalowej Woli Lucjusz Nadbereżny.

Warsztaty kulinarne dla dzieci wpisują się w cykl wydarzeń kulinarnych w stalowowolskim Zieleniaku” zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Edukatorzy kulinarni przyrządzali już dania podczas spotkań zimowych, wiosennych, letnich oraz jesiennych. Czekamy na następne spotkania przy kuchni, na nowe lekcje o zdrowej żywności i zaskakujące przepisy, które można wykorzystać w swoim domu. Kolejne warsztaty kulinarne w “Zieleniaku” planowane są w styczniu.

Urząd Miasta Stalowej Woli,

stalowawola.pl/jesienna-edycja-warsztatow-kulinarnych-dla-dzieci/

Autor: krystian