W sobotę 15 kwietnia 2023 roku w hali owocowo-warzywnej „Zieleniak” odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, które przeprowadzili blogerzy kulinarni z „Zabawa w gotowanie”.
Na zaproszenie Lucjusza Nadbereżnego Prezydenta Miasta Stalowej Woli odpowiedziało wielu amatorów „zdrowej kuchni” w różnym wieku.
Tym razem podczas warsztatów królowały zdrowe, kolorowe pasty na wiosennych kanapeczkach, zupa chrzanowa, miodowe batoniki muesli oraz koktajl z kurkumą.
Przepisy:
HUMMUS Z GROSZKIEM
250 g ugotowanej ciecierzycy
250 g ugotowanego groszku
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
50-100 ml zimnej wody
Sól, pieprz do smaku
Oliwa do podania
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dip do warzyw lub pasta na kanapki.
BATONIKI NA MIODZIE
40 g orzechów włoskich
40 g orzechów nerkowców
30 g suszonych moreli
20 g suszonej żurawiny
20 g rodzynek
30 g suszonych daktyli
70 g oleju kokosowego
70 g miodu
250 g płatków owsianych
Płatki migdałów do posypania
Orzechy miksujemy na pył, wsypujemy do miski. Suszone owoce siekamy drobno, dodajemy do orzechów. Do mieszanki dosypujemy płatki owsiane. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy w garnku. Wlewamy mieszankę do suchych składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy mocno i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
PASTA JAJECZNA Z ŁOSOSIEM
140 g łososia wędzonego na ciepło
2 ugotowane jajka
70 g posiekanego pora (biała część)
1 łyżka majonezu
2 łyżki serka kanapkowego
2 łyżki posiekanego szczypioru
Wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania pasty, może mieć wyczuwalne kawałki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ZUPA CHRZANOWA
1 mała cebula
1 por (tylko biała część)
250 g ziemniaków
150 g jabłek
70 g świeżo startego chrzanu
700 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
Sól, pieprz do smaku
Cebulę i por pokrój w piórka, w garnku rozgrzej olej, smaż cebulę i por do zarumienienia, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka i starty chrzan, gotuj dalej przez 10 minut. Zestaw z ognia, dodaj śmietankę i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dopraw do smaku.