Plusy i minusy gastronomii mobilnej dlaczego warto otworzyć restaurację w kontenerze?

3 min czytania
Plusy i minusy gastronomii mobilnej  dlaczego warto otworzyć restaurację w kontenerze?

Ciągle słyszy się o nowych restauracjach, które upadają. Otworzenie dobrej, sprawnie działającej knajpy ze stałą klientelę staje się coraz trudniejsze na tym rynku występuje bardzo wysoka konkurencja, a kilka potknięć i źle dobrana strategia może nasz kosztować zamknięcie lokalu. Dlatego, coraz częściej przedsiębiorcy skłaniają się ku gastronomii mobilnej, która nie niesie ze sobą tak wielkiego ryzyka. Dlaczego? I jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Restauracja w kontenerze

Prowadzenie punktu gastronomicznego, czy to w specjalnie do tego przystosowanym food trucku, czy w kontenerze to przede wszystkim elastyczność i mniejsze koszta. A co za tym idzie, łatwiej jest utrzymać się takim punktom na rynku. Wiele z nich działa tylko sezonowo, gdy turystów jest masa. Tego typu lokale otwierają się i przemieszczają w miejsca, gdzie mogą znaleźć najwięcej klientów. Ma to ogromne znaczenie. Na rynku niewiele jest lokali stacjonarnych gotowych do wynajmu czy kupna w naprawdę dobrych lokalizacjach. A to sprawia, że klienta trzeba czymś przyciągnąć i najczęściej są to niskie ceny, na czym cierpi jakość. Taka knajpa może cieszyć się względną popularnością, czasem jednak może bardzo szybko popaść w niełaskę i zostać zapomniana. Nie ma tego problemu przy gastronomii mobilnej przedsiębiorca jest zawsze blisko klienta, jest na wyciągnięcie ręki, przez co może liczyć na stały obrót. Zwłaszcza, gdy stanie tam, gdzie normalne lokale nie mają prawa stanąć na przykład przed hipermarketem. Restauracja w kontenerze to większa swoboda i większa szansa na odniesienie sukcesu.

restauracja w kontenerze

Źródło: mastertec.biz.pl

Możemy obawiać się tego, że w punkcie gastronomicznym trzeba rezygnować z potrzebnego sprzętu, że goście muszą jeść na stojąco i że serwuje się w takich miejscach tylko fast food. Niekiedy, jest w tym dużo prawdy, jednak decydując się na otworzenie swojej knajpy w kontenerze, część z tych problemów to tylko nasze obawy. Po pierwsze, posiadamy odpowiednią ilość metrażu, by sprawnie obsługiwać gości (którzy mogą jeść przy stolikach w środku). Możemy wyposażyć zaplecze w ten sprzęt, który jest nam potrzebny. Kontenery posiadają instalacje elektryczną, wodną i cieplną oraz izolację czy klimatyzację. Stanowią dobre miejsce do serwowania jedzenia przez cały rok. Mogą być nawet wyposażone w łazienkę. Wszystko to, co niezbędne jest do prowadzenia biznesu.

Dodatkowo, nowoczesne kontenery posiadają równie nowoczesny design, przyciągając gości do środka. Często możemy zdecydować się na kontener z dużymi oknami.

Jakie są minusy gastronomii mobilnej?

Minusem tego typu rozwiązania może być fakt, że jedzenie serwowane w kontenerze nie będzie kojarzone z luksusem. Jeśli ktoś marzy o otworzeniu prestiżowego lokalu, powinien skłaniać się ku gastronomii stacjonarnej. Inna sprawa jest taka, że obroty z takiego biznesu rozkładają się nierównomiernie z reguły wysokie są w sezonie letnim, niższe w zimie. Trzeba brać to pod uwagę, planując budżet.

Jednak wiele zalet przemawia na korzyść takiego rozwiązania zwłaszcza, gdy nie chcemy ponosić wielkiego ryzyka finansowego. Restauracja w kontenerze to właśnie wyjście dla nas!

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

stalowanews_kf