Każdego dnia wielu z nas sięga po wędliny. Są one bowiem jednym z najczęściej wybieranym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Niemniej jednak wędliny kupowane przez nas w sklepach zazwyczaj nie smakują tak, jak byśmy tego chcieli. Warto więc wybierać wędliny naturalne, dbając tym samym o zdrowie swoje i najbliższych. Dlaczego wędliny naturalne to doskonały wybór na co dzień.
Nie dla wędlin z marketu
W supermarketach półki aż uginają się od paczkowanych wędlin. Wielu z nas sięga po nie ze względu na to, że są to produkty ogólnodostępne, co przy braku czasu na poszukiwanie idealnej wędliny jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Niemniej jednak wędliny paczkowane mają bardzo niewiele wspólnego z prawdziwymi, naturalnymi wędlinami. Dlaczego? Ponieważ do ich produkcji używa się mniejsze ilości mięsa, natomiast aby zachować odpowiednią strukturę wędliny, dodawane są sztuczne wypełniacze. W celu zachowania świeżości wędliny, w jej składzie znajduje się wiele niebezpiecznych dla naszego zdrowia konserwantów. Znaczne ilości soli mają zaś za zadanie zamaskować ich smak. Pozostaje pytanie, czy tego właśnie oczekujemy do wędliny?
Naturalnie, czyli smacznie i zdrowo
Wędliny naturalne są zupełnym przeciwieństwem tych, które możemy kupić w lokalnych marketach. Proces ich produkcji często jest długotrwały, co pozwala wydobyć ich smak i aromat. Wędliny naturalne nie zawierają w swoim składzie konserwantów, substancji spulchniających, a także takich, które uważane są za potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Wędliny te przygotowywane są z wysokogatunkowego mięsa, dzięki czemu smakują doskonale bez względu na to, z czym je spożywamy. Co więcej, wędliny naturalne nie potrzebują znacznych ilości soli - wystarczą im naturalne przyprawy, które pomagają podkreślić ich smak. Lekarze i dietetycy zalecają ich spożywanie każdemu, jednak powinny one zagościć w szczególności w diecie dzieci zarówno tych najmłodszych, jak i nieco starszych oraz osób w podeszłym wieku.
Gdzie kupić wędliny naturalne?
Większość z nas myśli, że wędliny naturalne dostępne są jedynie w wiejskich gospodarstwach. Rzeczywiście, wielu gospodarzy wciąż zajmuje się produkcją wędlin, jednak raczej na domowy użytek. Zdają sobie oni sprawę z tego, że nic nie smakuje tak, jak swojska kiełbasa czy wędlina. Tymczasem nawet, jeśli mieszkamy w centrum miasta, możemy zakupić naturalne wędliny bez konieczności wybierania się na wieś. Wielu producentów naturalnych wyrobów handluje na targach czy bazarach miejskich. Po czym ich rozpoznamy? Otóż nie mają oni profesjonalnego logo czy wielkiego stoiska firmowego. Uważajmy jednak na to, aby byli to producenci, których wędliny posiadają odpowiednie atesty. Naturalne wyroby możemy również kupić w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Część dużych firm wędliniarskich również przerzuciła się w ostatnim czasie na produkcję wyrobów naturalnych. Dlatego też naturalnych wędlin możemy szukać nawet w markecie, jednak na stoiskach z wyrobami tradycyjnymi, a nie na półce z nabiałem i mięsem.